Keresés ebben a blogban

2012. április 10., kedd

erjedetlen must- télire tartósító nélkül

Nem aktuális, nem Húsvéti, de ősszel legnagyobb kérdéseim a musttal kapcsolatosak voltak, így amíg még el nem felejtem, leírom a tapasztalataimat. 

Először is: milyen szőlőből érdemes csinálni?
Hogy kell eltenni, hogy ne forrjon fel?
Hogy kell tárolni? Miben, milyen körülmények között?

1.) Az első dolog, amire rájöttünk: mustot nem a legfinomabb csemegeszőlőből kell csinálni. Brutálisan édes lesz. Tökéletesen elég a borfestésre használt szőlő, sőt tulajdonképpen még finomabb is lett a belőle készült must, mint az ennél sokkal drágább saszlából csinált. 
2.) A különböző típusú szőlőket nem szabad keverni. 
3.) Sokáig filóztunk rajta, hogyan tisztítsuk meg a szőlőt, sajtoljuk ki a levet: sutuljunk vagy leszemezgessük egyenként a fürtöket majd gyümölcscentrifugán lenyomjuk? A sutut nem találtuk elég higiénikusnak- a festék lepereg a sutulás közben, és belekerül a lébe. A szemezgetés utáni centrifuga összevissza köpködte a magokat, nem vált be. A legjobb az volt, amikor szemezgetés nélkül nyomtuk le a centrifugán: így nem kellett folyton megtisztítani a gépet a magoktól.
3.) Különböző tanácsokat kaptunk arra, meddig kell forralni a levet: végül azt láttuk, teljesen mindegy. Merthogy volt, aki azt mondta, elég addig forralni, mikor elkezdi a habzást, mások szerint meg kell várni, míg teljesen letisztul. Én a habzás kezdetekor elkezdtem leszedni a habot, és mire végeztem, az már le is tisztult. 
4.) A bortermelők szerint pincében kell tárolni, na és persze borkénnel vagy nátriumakármivel tartósítani: mi nem csináltunk vele semmit- vagyis a szokásos Bokor Katalin-féle tartósítással tettük el: egy sem ment tönkre, és nagyon jó érzés úgy inni, hogy tudom, semmi bele nem illő nincs benne. 

Szóval a 25-30 üvegből már csak 4 van, már alig várjuk a következő fordulót! Mióta kifakadt a szőlőnk, a kisfiam minden nap megkérdezi: Anya, most már érik? Hát még nem. Még messze van. Sajnos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése