Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 31., szerda

zakuszka télire tartósítószer nélkül

Nagyon szeretem a zakuszkát, ezt az erdélyi pástétomot. Volt már egy próbálkozásom néhány éve az elkészítésével, de sajnos kudarcba fulladt, mert akkor még nem értettem meg a készítés legfontosabb elveit. 
Most újra tanulmányoztam a kérdést, így bizakodva láttam a feladathoz. Igaz ugyan, hogy még nincs igazi zakuszka eltevős szezon: a padlizsán ára még nagyon magas, az órákig tartó kevergetős főzéshez is meleg van még, de mivel múlt héten a kedvenc zöldségesem a piacon hozzám vágott 6 kiló padlizsánt- 50Ft/kilós áron, úgy döntöttem, belevágok a projektbe. 
hozzávalók:

a zakuszka alapvetően padlizsánból, paradicsompaprikából és paradicsomból áll
az, hogy ezeket milyen arányban keverjük, illetve kiegészítjük-e hagymával, babbal,
 egyéni meggyőződés kérdése

én ezekkel az arányokkal dolgoztam
9 liternyi zakuszka lett belőle
6 kiló padlizsán (nem kell, hogy feszes héjú legyen, de barna puhulások ne látszódjanak a héjon)
2 kiló vöröshagyma
4 kiló paradicsompaprika
1 liter paradicsomlé (lehet sima paradicsomot is használni, de nekem így egyszerűbb volt)
1 liter étolaj (nem érdemes olívaolajat használni, mert annak az erős aromája más irányba viszi az ízeket)
só, 5 db babérlevél 
(lehet néhány szem fekete borsot is hozzátenni, én nem szeretem, így kihagytam)


a padlizsán előkészítése:
én nagyon kritikus vagyok a padlizsánnal kapcsolatban. Egyrészt azért, mert a gyerekeim kiskoruk óta full kiütésesek lesznek tőle, másrészt mert dobtam már ki nem egyszer ételt amiatt, hogy a padlizsán keserű volt, és ezt előzőleg nem vettem észre. Az az érzésem, a 6 kiló padlizsánból közel 1-1,5 kiló most is a kukában landolt- puszta elővigyázatosságból. 
Na szóval a padlizsánokat előző nap sütöttem meg. 
Ennek az az oka, hogy a megsült padlizsánból egy éjszaka alatt kicsepeg a keserű lé. A növényt megmostam, a zöld levélvéget eltávolítottam. Ha a padlizsán belsejét a levélvég levágásánál zöldnek találtam- akkor nem használtam fel. Az éretlen, belül még zöld padlizsán ugyanis biztosan keserű. Ezután a sütőt 200 fokra előmelegítettem, közben a padli.kat egy villával körben megszurkáltam- különben sütésnél durrognak. Sütőpapíros tepsikre helyezve 1,5 órán át sütöttem őket. Mind a 6 kilót egyszerre tettem sütőbe- 2 gáztepsire fértek rá, melyeket egymás alá/fölé helyeztem el. 
Másnap, mikor kihűltek, levet engedtek, lehúztam a héjukat- amelyiknek csúnya sötétbarna volt a belseje, vagy fejletlen volt a magháza, nem használtam fel. Ezen kívül kiszedtem a magházukat is- szerintem kisgyerekeknek nincs szükségük annyi magra, amennyi a padlizsánban van. 

darálás:
A hagymát megpucoltam, megmostam, a paradicsompaprikát megmostam, kiszedtem a magházát, mindkettőt kisebb darabokra vágtam. Külön-külön ledaráltam őket húsdarálón. Majd a padlizsánt is ledaráltam húsdarálón. 

dinsztelés:
Nagy edényekben 3-3 deci olajat forrósítottam, majd külön-külön megdinszteltem a hagymát, padlizsánt és puhára dinszteltem a paradicsompaprikát is.

összefőzés:
Egy 10 literes edényben az egészet összeöntöttem, hozzáadtam az 1 liter paradicsomlevet, és sűrű kevergetés mellett, tartalék lángon minimum 2, de inkább 3 órán keresztül főztem. Közben sóztam, beleraktam a babérleveleket. A zakuszka sikere ezen az összefőzésen múlik, az első próbálkozásomkor itt rontottam el- akkor másfél óra után meguntam a dolgot. Pedig a szaftosodás, sűrűsödés a 2. óra után kezdődik igazán. 

eltevés:
A masszát forró vízbe állított, felforrósított kisebb-nagyobb befőttesüvegekbe raktam, amik tetejére a már többször emlegetett vízbe áztatott cellulóz alapú csomagolófólia került (nem befőzőfólia). A fóliát gumival zártam le, a fólia tetejére üvegenként egy kiskanálnyi Na Benzoátot szórtam, ezt követte a csavaros tető, majd 2-3 napra a száraz dunszt.

felhasználás:
Kiváló pörköltalap, pirospaprika helyett fűszerként is használható, tojásrántotta kiegészítője, illetve pástétomként is finom.

6 megjegyzés:

  1. Jól néz ki.
    Mi most kaptunk a férjem anyukájától pár üveggel. :)

    VálaszTörlés
  2. Mi van veled hogy nem jelentkezel új bejegyzéssel?

    VálaszTörlés
  3. Könnyítésként, lehet a padlizsán felét főzni héjával együtt, és paradicsomlé helyett paradicsompüré. gyorsabban megfő. Jó étvágyat mindenkinek, aki kipróbálja.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ügyes és kitartó vagy ekkora mennyiségű zakuszka főzésével!!! Nálunk is most készült a héten padlizsános és cukkinis. No én is kevergettem szorgalmasan, pontosabban Életem Párja nagyrészt, nagy kitartással. A második adagot már a sütőben készítettem és ez lesz a nyerő módszer nálunk. Csak néha kell kevergetni és nem is tart olyan sokáig. A csavaros üvegeket fejre állítottam 5 percre és utána mentek a szárazdunsztba. Semmi tartósítószer nem került bele, és rá sem. Így sem romlik meg. Nálunk kimondottan szendvicsalap, melegszendvicsbe való, húsmentesítés. Mivel nem eszünk csak kétszer egy héten húst.

    VálaszTörlés
  5. Na Benzoat az TARTOSITOSZER!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csak nem teszem bele, hanem a celofán tetejére kerül felülre.

      Törlés