Keresés ebben a blogban

2011. július 14., csütörtök

napfényfürdő/balatoni élmények/a Kuhne-féle vízgyógyászatról először

A Balcsinál időzve sokszor eszembe jutott kedvenc természetgyógyászom: Louis Kuhne. Szeretnék néhány napig az ő munkásságánál elidőzni, mert nagyon fontosnak, nagy hatásúnak ugyanakkor méltatlanul elfeledettnek érzem őt. 
Mielőtt még belemennék írásaiba, módszerének részletezésébe, egy külön megjegyzést szeretnék szánni a napfényfürdőnek, mint a vízgyógyászat egyik elemének. A Balcsin időzve ugyanis nagyon sok és jótékony változást vettünk észre magunkon, és ezek nem a puszta pihenés következményei voltak. A napfény és a víz váltakozása teljesen megélénkített minket, a bőröm 3 nap alatt szépen letisztult (mert bár 30 éves vagyok, még mindig tele pattanásos ragyákkal), az életerőm megújult.

Sajnos manapság nem nagy divat a napfény jótékony hatásáról beszélni. A magas UV sugárzás miatt az emberek többsége úgy tekint a napra, mint ami elől menekülni kell, ami lever, elveszi az életerőt, eltompít, a bőrünket pedig beteggé teszi, rákot okoz. Az, aki napozik, maximum a hóbortjának kedvez. 

De hogy a napfényben gyógyító erő rejlik?

Megvallom őszintén, az UV sugárzás hangsúlyozását túlzásnak tartom. Van UV mérőnk, nem egyszer mértem magas UV sugárzást akkor, amikor nem is volt riasztás, és szinte sosem mértem magas értéket, mikor hatályban volt a riasztás. A gyerekeimet a strandolás alkalmainak kivételével sosem kenem napvédő krémmel. 5-ös UV szint felett nem viszem őket napra, 5-ös szint mellett pedig nem tartom értelmesnek a kenegetést, hiszen akkor márciustól októberig kenegethetnék. Az 5-ös UV szint ugyanis alapnak tekinthető. ebben a melegben reggel 9-ig, illetve délután 4 órától vannak a szabadban. A napvédő krémekkel kapcsolatban óvatosságra intenék mindenkit, a bőrön keresztül felszívódó méreganyagok ugyanis veszélyesebbek, mint a szájon keresztül bevittek. Van egy részletes káros anyag lista a Neways  honlapján, de hirtelen csak ezt találtam, ez mutatja, milyen összetevőktől mentes krémeket érdemes vásárolni.

 Na szóval a napfényfürdőről. Tény, hogy hozzá kell szokni a naphoz. A napsütés okozta fejfájás, fejzúgás, levertség annak a jele, hogy a szervezetben erős méreganyag kiválasztódás kezdődik a napfény hatására. Ettől nem kell megijedni, nem kell elmenekülni, hanem a kiválasztódást segíteni kell. És itt jön a Kuhne-féle vízgyógyászati módszer- amely az ún. "ülőfürdőkkel"- (erről később) levezeti a mozgásba jött méreganyagokat a napozás után. Kuhne napfényfürdőit nem feltétlenül meztelenül kell venni. Mint ahogy a gyümölcsfákon is a gyümölcsök a levelek árnyékában érnek meg, úgy a napozást is nagyméretű levelekkel befedve ajánlja. Mi ezt napraforgólevelekkel szoktuk megoldani. Lefekszünk, és ezekkel az óriáslevelekkel szépen betakargatjuk egymást. Így a bőr gyorsabban felmelegszik, és az izzadás is gyorsabban megkezdődik.

Éljen a napsütés! Éljen a napfényfürdő! Éljen a megtisztulás!

1 megjegyzés: