Keresés ebben a blogban

2011. július 20., szerda

Louis Kuhne: Az új gyógyító tudomány

Napok óta tépelődöm, mit kellene írnom erről a könyvről. Ha már beharangoztam, hogy erről fogok írni, valami olyat kellene, ami figyelemfelhívó, de nem felületes, ami jól összegez, de nem rettent el a vízgyógyászattól.
Az biztos, több barátunk kipróbálta már a módszert, és abban mindenki egyetért Kuhne bácsival, igazán heveny betegségek esetén látványos az eredmény. A foggyulladást, a migrénes fejfájást, a lázat rögtön megszünteti. a vízkúra Amikor az idegen anyagok erjedni kezdenek, hatásosan eltávolítja azokat a szervezetből. De ahogy Kuhne is írja, a nagyobb gond az évekig fennálló krónikus bajokkal van. Amikor, mintegy időzített bomba, gyűlnek és gyűlnek a káros anyagok, elnyomva az életerőt, akadályozva a test normális működését. Olyankor nehéz a takarítás, a méregtelenítés is, mert a szervezetnek nincs elég energiája rá. 
Azt, hogy valami nincs rendben, a szervezet többféleképp jelzi. Az egyik legelső jel a "hideg kezek-lábak, meleg fej" állapot, vagy az, amikor az ember nem tud csak egyik vagy másik oldalán aludni. 
A vízkúra több, ún. gyógyító tényezőből áll: gőzfürdő, napfürdő, ülőfürdő és dörzsfürdő. Ezek közül talán csak a dörzsfürdő hangzik idegennek, az ülőfürdőt a mai természetgyógyászat ÉLETFÜRDŐ néven egy az egyben átvette, a gőzfürdő megfeleltethető a szaunázásnak, a napfürdőről pedig már írtam, végül is egyfajta napozási technikát jelent. 
A gőzfürdővel kapcsolatban azt említeném meg, Kuhnénél mindig ülőfürdővel végződik. Kitalált egyfajta házi gőzkészüléket, bárki felépítheti a saját fürdőszobájában. Mi is elkészítettük, de miután felkerültek a fürdőszoba falára a gyerekmintás matricafestékes képek, amik egy-egy gőzfürdőzés után lefolytak a falról, kitettük a készüléket. Kuhne egyébként heti 2X ajánlja a gőzfürdőzést alkalmanként 30 percig.
Az ülőfürdőt vagy életfürdőt egy nagy lavórban félig fekve kell végezni úgy, hogy a lábakat közben egy meleg lavórba tesszük. A víz 23-26 fokos, köldökig-csípőig szabad csak érnie. Ebben a helyzetben durva kendővel-vászon-erősen dörzsölni kell a köldököt fel/le/illetve oldalvást. Ez a fürdő 5-10 percig tarthat, gyerekeknél, gyenge betegeknél még kevesebb ideig. Ez az a fürdő, mely lázcsillapításra nagyon jól használható, illetve a gőzfürdő, napfényfürdő után használható. Az ülőfürdő után a testet mindig újra fel kell melegíteni, erre a legjobb a testmozgás, vagy az ágyban erősen betakargatva fekvés. Betegség alatt napi 1-2-3X lehet végezni. Láz esetén akár 2 óránként is. A köldök körüli dörzsölés az emésztés, így az idegen anyagoktól való szabadulást segíti. 
A dörzsfürdőhöz 10-14 fokos víz kell, mi csapvíz hőmérsékletűvel szoktuk csinálni, ami 18 fokos. Nem kell megijedni, ebbe nem kell beleülni, egy vödörbe kell engedni, nekünk pedig a vödör fölé kell ülni egy sámlira meztelenül. Egy durva kendőt bele kell mártani a vízbe, annyi vizet hozva fel, amennyit a kendő befogadni képes. Ezzel a vizes kendővel kell a nemi szervet gyengén dörzsölni -de csak kívülről. A dörzsfürdő kifejezetten nőknek, illetve idegbetegségekre jó. Ideje: 10-60 perc között van. A szobának, ahol végezzük a fürdőt, melegnek kell lennie. Állott, vagy lágyvíz jobb, mint a sima csapvíz. A dörzsfürdő kifejezetten betegeknek van szánva. 

A gyógyító tényezőkön kívül Kuhne könyve nagyon sok mindenről szól még. Például a természetes életmódról, mely teljes egészében egyezik a Biblia tanításaival, azaz hogy az ember alapvető tápláléka a gabona és a gyümölcs. A zöldségeket gyógyításra kaptuk, a hús pedig csak meg lett engedve, az eredeti tervben nem szerepelt, mint ahogy az örök életben sem lesz húsfogyasztás. Konkrét recepteket is közöl, kedvencei a kásák, de alapvetően a darabos ételeket pártolja: azaz mindent abban a formában kell megenni, ahogy az a természetben megtalálható. 

Kuhne módszerét összegezve: sok szempontból még ma is egyedülálló, pedig csak a természet megfigyelésén alapul. Nagyon ajánlom azoknak, akik keresik a választ szervezetük rezdüléseivel kapcsolatban, és szeretnének meggyógyulni a tompultságból, az életerő hiányából.

1 megjegyzés: