Keresés ebben a blogban

2011. július 16., szombat

a Kuhne-féle vízgyógyászatról

Louis Kuhne az 1800-as évek végén élt Lipcsében. A vízgyógyászat atyjának tekinthető, bár nem csupán a vízgyógyászattal foglalkozott, egy igazi egészségvédőnek tekinthető. Minden kijelentésének a természet megfigyelése szolgál alapul. 3 könyvet írt: a Gyógyító tudomány című a legjelentősebb, ezen kívül a Gyermeknevelés olvasható még magyarul, az Arckifejezéstan címmel írt csak németül érhető el.
Némely dologban 100-200 évvel megelőzte korát, de persze vannak olyan tanácsai is, amik már nehezen kivitelezhetőek ebben a modern világban. 

A Gyermekneveléssel kapcsolatban például felemeli a szavát az együttalvás mellett, mint ami a természetben is egy teljesen bevált gyakorlat. Szerinte a kisbabának a normális emésztés miatt szüksége van az anya testhőjére, így az együttalvásra. Az anyatej hiányában is elutasítja a tehéntej adását, szerinte az anyatej pótlására sokkal jobb a rizs- és a zabtej!. Érzékeny gyomrú gyerekeknél a gyümölcsök adásánál felhívja a figyelmet az éretlen gyümölcsökre, szerint sokkal könnyebben emészthetőek, mint az érett gyümölcsök. Elutasítja a finomított cukrok használatát és a húsevést. 
Nagyon sokat ír a női betegségekről, arról, hogy egy egészséges nő teliholdkor menstruál, ha ettől elcsúszik, a szervezet hónapokig azon igyekszik, hogy erre visszaálljon. Terhességkor a legfontosabb periódusok azok, amikor a régi rend szerint menstruáció következne. 
Legérdekesebb gondolatai a gyermekbetegségekkel kapcsolatosak. Elutasítja a védőoltásokat. Szerinte a betegség a szervezetben lévő idegen anyagok erjedése, egy gyógyválság, amire szükség van azért, hogy az idegen anyagok távozhassanak. A legtöbb gyerekbetegség ősszel és tavasszal várható, az időjárás változás hatására ugyanis könnyebben erjedésbe jönnek a salakanyagok. A gyerekeknél azért van több betegség, mert az ő szervezetük még képes hatékonyan reagálni, igazán megszabadulni a megterhelésektől- nem tompultak el. Megjegyzi például, hogy a betegség kezdetén a gyerekek bőre kifeszül- ez tényleg nagyon látványos, és a láz segíti a test pólusainak megnyílását, hogy az idegen anyagok távozhassanak. Lázcsillapító módszere- az ülőfürdő- egyébként egyedülállóan hatékony!!!!!!!!

Az Arckifejezéstan című könyve főleg az arc jellegzetességei alapján történő diagnoszitzálást tesz lehetővé. Megemlít ugyan konkrét betegségtüneteket: például a nyakon lévő vízszintes csíkok mandulaproblémára utalnak, de lényegében 3féle megterheléstípust diagnosztizál: elülső/hátsó/illetve valamelyik oldali megterhelést. A különböző megterheléstípusok mentén előre megjósolja a testi problémákat: például hátsó megterhelésnél gerincdeformitás, aranyér várható... Érdekes észrevétele például: az arcprofilt nézve az állkapocsvonal kérdése. Egészséges embernél ez a vonal épp a fülhöz vezet. Régóta figyelem már ezt, és elmondhatom, ez csak kevés embernél van így, többeknél ez a vonal egyáltalán nem is látható, vagy jóval a fül mögé visz. Ami már terheltséget jelez. 

Legfontosabb műve a Gyógyító tudomány című könyv, erről legközelebb részletesen szeretnék írni.

4 megjegyzés:

 1. Szia! Ez a könyv hol beszerezhető? Sehol nem találom :)

  VálaszTörlés
 2. az Orvostörténeti Könyvtárban, a Széchenyi könyvtárban, illetve a keszthelyi Festetics kastély könyvtárában lehet olvasni a könyveit. A Széchenyi könyvtárban fotókópiákat lehet venni belőle- nem fénymásolnak, Keszthelyen lefénymásolják, de ott nincs meg minden magyarul. A Gyógyító tudomány elkészült bedigitalizálva- fotók beszkenelve, ha meggyógyul a DVD írónk, szívesen küldök belőle egy példányt DVD-n. A Gyermeknevelésből és az Arckifejezéstanból tudok fénymásolni, ez utóbbi csak németül van meg. Írj bátran, ha érdekel valamelyik!

  VálaszTörlés
 3. Oké, ez a dvd dolog is jó, de feltöltheted a data.hu-ra is, én pedig letöltöm.
  Épp mostanság fogok én is egy könyvállományt felrakni oda.
  Profilon keresztül mailben megbeszélhetjük :)

  VálaszTörlés