Keresés ebben a blogban

2011. június 16., csütörtök

meggy-barack-almalé/ avagy a gyümölcslevekről

Ez igazából nem recept, csak szeretném felhívni a figyelmeteket a gyümölcslé készítésére. 
A táplálékkiegészítőket forgalmazó cégek előadásaikban legtöbbször megemlítik a Gödöllői Agrártudományi Egyetem vizsgálatát, mely bemutatja, 40 év alatt milyen drasztikusan csökkent a növényekben, zöldségekben a tápanyagok aránya. Szeretnék majd a közeljövőben egy külön bejegyzést írni a biogazdálkodásról, hiszen a páromék már több mint egy évtizede hivatalos biogazdálkodók. Most csak egy példát emelnék ki: a biogazdaságban vetésforgó működik, a talaj kimerülésének megakadályozására. Napraforgót például csak 5 évente lehet vetni, mert annyira kimeríti a talajt. Nyilván a bio napraforgó tápanyag-összetétele össze sem hasonlítható azzal a napraforgóéval, amit már 6 éve ugyanoda vetnek. Egy kis gondolatébresztéshez katt ide.
No de vissza a gyümölcslevekhez. Sokkal nagyobb mennyiségű és magasabb arányban felszívódó tápanyaghoz juthatunk a gyümölcslevek által. Nem kell más, csak egy nagy teljesítményű gyümölcscentrifuga. Nem érdemes spórolni, tényleg nagy teljesítményűre van szükség, hogy utána ne legyen lekiismeretfurdalásunk a kidobott értékes szárazanyag miatt. Nekünk ilyen van, nagyon elégedett vagyok vele. 

Ez az egy pohár gyümölcslé 

20 szem magozott meggyből
1 db barackból
2 db almából készült.

Vajon hány nap alatt ették volna meg a gyerekek ezt a mennyiségű gyümölcsöt? Ezáltal az egy pohár gyümölcslé által viszont megkapták a gyümölcsök értékes tápanyagait, vitaminjait. Csak a rostok maradtak ki belőle.

Néhány szabály, amit érdemes betartani a gyümölcslevek fogyasztásakor:

Ez nem szomjoltó innivaló, ez ennivaló. Azaz nagyon lassan kortyolgatva, meg-megállva kell inni. A gyümölcslevek fogyasztása leginkább délelőtt ajánlott, délután már csak zöldségleveket igyunk. 
Érdemes fokozatosan hozzászoktatni szervezetünket a levekhez. Így elkerülhető a görcsölés, gázolás, hasmenés. 
Én a gyerekeknek a levek mellé kekszet is szoktam adni, így nem böfögnek annyira. 
A gyümölcspréselésnél érdemes figyelni arra, hogy puha és keményebb gyümölcsöket vegyesen préseljünk, így elkerülhető a gép szűrőjének eltömődése. 

Gyümölcslevekre fel! 
Jó egészséget mindenkinek!

3 megjegyzés:

 1. Köszi a jó tanácsokat! Valóban érdemesebb gyümölcslét inni, bár ezt nem mindenki tudja a mai világban megtenni sajnos!!
  Érdekes hogy régebben a biogazdálkodás nem volt annyira felkapott téma,és már akkor is az öregek tisztában voltak azzal, hogy a vetésnél odafigyeltek arra hogy felváltva ültessék a magokat.Nem mindig ugyanarra a helyre ! Ezt édesanyám még a házi vetemény kertben is figyelembe vette!

  VálaszTörlés
 2. Finom lehet. Szerencsére az én fiaim 1 étkezésre megették volna magában is :)

  VálaszTörlés
 3. Emese: elismerésem a gyerekeidnek! Jó a huzatuk.

  Éva: igen, sajnos már kiment a divatból, hogy az emberek gyümölcsfákat ültessenek...

  VálaszTörlés