Keresés ebben a blogban

2011. május 22., vasárnap

saláta szójaszósszal- sűrítés tejmentesen

A már korábban bemutatott saláta/paradicsom/lilahagyma egy másik öntettel. 
Többféle dologgal kísérleteztem már tejmentes sűrítés gyanánt: saját készítésű növényi tejekkel, különböző tejporokkal, lisztes, keményítős anyagokkal, ezen saláta kapcsán megosztom, mi vált be nekem.
A saját készítésű növényi tejek közül a gabonaalapúak csak azonnali fogyasztás mellett váltak be, állás után ugyanis nyákossá vált tőlük az étel. Az olajos magvakból készülteknek lehet egy erősebb mellékíze, illetve színre nagyon elütnek a megszokottól, de állagra megfelelnek. A legjobb a kesudió, ahhoz még keményítő sem kell. A tejporok közül a rizstejport főzéshez nem használom, könnyen csomósodik, nem mindig oldódik fel az ételben. A zabtej jó, de a krémesebb állag eléréséhez nem elég, ha többet teszek belőle, leülepedik az aljára. A sűrűbb, krémesebb állaghoz a szójatejpor a legjobb. A növényi tejeket mindig kukoricakeményítővel sűrítem, nagyon egyszerű kezelni, és mindig tökéletes lesz. 

szójaszósz (növényi tejszín, tejföl) készítése:
3 dl víz
3 ek szójatejpor
1 ek kukoricakeményítő

A vizet kis lábasba téve melegíteni kezdem. Mikor langyosodni kezd, beleteszem a tejport, összekeverem, tovább melegítem. Közben egy külön tálkában egy kevés hideg vízben feloldom a keményítőt, beleteszem a forró tejporos vízbe. Felforralom, hagyom kihűlni. Közvetlenül tálalás előtt ráöntöm a salátára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése