Keresés ebben a blogban

2011. március 4., péntek

"tudom, kinek hittem"-azaz egy allergiakálvária helyzetjelentése

Az utóbbi hetekben sokszor eszembe jutott Pál apostol egyik mondata: "tudom, kinek hittem". Milyen jó volt neki, hogy ezt ilyen biztosan kimondhatta. Én ugyanis most már nem tudom, kinek is kellene hinnem. 
A nagyobbik kisfiam immunhiányos, és mivel meg vagyok róla győződve, valamilyen allergia is gyengíti a szervezetét, elkezdtük az allergia-kálváriánkat.
Egy vérvizsgálat után -tejallergiára vizsgálták- kaptunk egy papírt, miszerint laktózintoleráns. Ez csak azért meglepő, mert ugye a laktózérzékenység tejcukor-érzékenységet jelent. A tejallergia vizsgálat pedig a tejfehérje allergiát vizsgálja. Na ezek után elmentünk egy gasztroenterológushoz, aki felvilágosított arról, hogy a tejallergia vizsgálat értékei normál tartományban vannak, különben is nem ér semmit a vizsgálat. Az elvégzett bőrpróba pedig nem mutatott tejallergiát. A gyerekem inkább fruktózérzékeny! Ezek után kiállított egy papírt arról, hogy mehet közösségbe (korábban kaptunk egy papírt arról, hogy nem mehet)-az immunhiány miatt, csak akkor tartsuk otthon, ha túl van már egy tüdőgyulladáson, vagy már 10X felszúrták a fülét. Ezek után adott egy papírt arról is, hogy ha közösségbe megy, természetesen tejmentes ételeket kapjon, de szakvéleményt nem ad a tejallergiáról, mert az emelet összegű családi pótlékra nem jogosult.
HA ezek után hozzáteszem, hogy a kisebbik gyerekemet is diétára rendelte: reflux-gyanú miatt, bár vizsgálatot nem csinált, de savlekötő gyógyszereket felírt neki, azt hiszem egy időre bezárhatom főzős blogomat. 
ÉS ha még ezek után leírom azt, hogy a héten az egyévesem köldöke már másodszor vérzett, de a dokink ebben semmi rendelleneset nem látott..... hát őszintén kijelenthetem, a tudomány Newton óta egy szemernyit sem fejlődött. Ő ugyanis a tudományt egy kisfiú tengerparti sétájához hasonlította, aki a séta közben időnként felfedez egy-két szép kavicsot. Ennyit értünk az emberi szervezet működéséből. Nincs ezzel probléma, csak annyi, hogyha ezt nem ismerjük be. 

"Én mondom: Még nem nagy az ember
 De képzeli hát szertelen...."(József Attila)
Ma ezt a szertelenséget igencsak megtapasztaltuk.

És azt, hogy nem tudjuk, kinek lehet hinni.

4 megjegyzés:

 1. Hát ezt szomorúan olvasom.Remélem hogy a gyerekeid egészségi állapota normalizálodik és drukkolok hogy ne legyen semmi allergia a háttérbe.Az orvosokról pedig annyit hogy a mai világban legalább 4-5 orvoshoz el kell mennünk, mert hajlamosak eldiagnosztizálni a betegeket (legalábbis mifelénk ez elég gyakran előfordul)A lényeg gyógyuljatok meg, a blog és az olvasoid pedig,megvárunk. Küldök két gyógypuszit a kisfiaidnak. :)

  VálaszTörlés
 2. Sajnos korunk egyik legnehezebb kérdése a "kinek hihetünk". Azért azt viszont tudhatod, hogy minden félreinformálás ellenére van Aki vigyázzon ránk!
  Ne érje baj a gyerkőcöket, ez a legfontosabb! A blog frissítése messze ez után következik. :-)

  VálaszTörlés
 3. Köszi, aranyosak vagytok, a könyvet küldöm ám, várok egy e-mail címet, meg hogy melyiket szeretnéd. A reflux diétát nem tartjuk, de a gyümölcscukor érzékenységre látok némi esélyt ...sajnos. a tejallergiának jobban örültem volna. :S

  VálaszTörlés
 4. Hű, pont minap olvastam a fruktóz érzékenységről, s az nagyon durva! Remélem nem az van a kisfiadnak! Amúgy a fruktóz és a laktóz érzékenység is kilégzési teszttel mutatható ki, ezek nem allergiák hanem enzimhiányok. Próbálj ilyenre beutalót kérni!
  Ha esetleg megoldható, akkor menjetek el más gasztroshoz.
  Szomorúan olvasom egyébként, hogy más orvosok is ilyen hozzánemértőfelelőtlen....-ok :(

  VálaszTörlés