Keresés ebben a blogban

2011. március 29., kedd

léböjtkúra

Léböjtkúrázni bármikor lehet. De leginkább akkor kell, amikor az ember legbelül elérkezettnek látja erre az időt. Amikor ki akar takarítani- testileg-lelkileg. 
A léböjtkúrázást a férjemmel való megismerkedés előtt leginkább halálos betegek, rákosok utolsó lehetőségének láttam. Illetve agyament egészség-mániások önsanyargató hülyeségének. 
Aztán kaptam egy olyan társat, aki  havonta egyszer kijelentette, ő most egy -esetenként két hétig nem fogja megenni a főztömet, ne sértődjek meg, de ő most léböjtkúrázni fog.
Így aztán muszáj volt hozzászoknom a gondolathoz, idővel aztán meg is tetszett, sőt magam is bekapcsolódtam. 1 nyarat végigcsináltunk úgy, hogy 3 hétig ettünk, utána egy hétig csak ittunk. Jó volt. Aztán jöttek a gyerekek, és mivel terhesség, szoptatás alatt nem lehet méregteleníteni, valahogy elmaradtak a csak ivós napok. 
A gyümölcscentrifugát minden nap használjuk, egy-egy pohár gyümölcs-, illetve zöldséglevet naponta megiszunk, nem méregtelenítő, inkább vitaminpótló célzattal.
Tegnap aztán ismét felbuzdultunk: mára böjtnapot hirdettünk. Léböjtkúrát.

Mi kell a léböjtkúrához?

-gyümölcscentrifuga- nekünk ilyen van.
a lényeg, hogy elég nagy teljesítményű legyen, mert sok centrifuga olyan mennyiségű szárazanyagot dob ki magából, hogy az ember igazi pocsékolásnak érzi a lékészítést
érdemes valóban magunk facsarni a levet, a bolti készítmények nem igaziak-persze ha nincs más jó az is, de akkor mindenképp cukor, fűszermenteset válasszunk- ez a márka megbízható

-friss gyümölcs, zöldség
én általában a puha-sűrűbb levet adó, és a kemény-hígabb levet adó gyümölcsöket, zöldségeket párosítva használom
szeretem az idénygyümölcsöket, zöldségeket, most csak narancsot, almát, sárgarépát, céklát használtam

-növényi tejek: hála a tejkészítő gépemnek, nem probléma ez sem,
de teszek majd fel gép nélkül elkészíthető növényi tejrecepteket is
a léböjtkúrához legjobban a dió- és mogyorótej passzol


A léböjtkúra menete
Este kezdjük: így az első éjszaka általában nem problémás, az első kimaradt éjszaka nem szokott problémás lenni

Vacsorára csak vizet iszunk. Mi ilyen vizet iszunk. Reggel ébredés után szintén vízzel folytatjuk. A délelőtt folyamán óránként 1-2 dl gyümölcslevet iszunk meg( 2dl gyümölcslé=2 db alma+1 db narancs). Nem érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget inni gyümölcsléből, görcsöket okozhat. Azt a keveset is lassan kortyolgatva isszuk. Délben jön a diótej- 2dl, ez nagyon sok energiát ad. Délután a zöldséglevek következnek, szintén óránként 1-2 dl-t (2 db sárgarépa+1 db cékla). Vacsorára szintén növényi tejjel zárjuk. 

-Léböjtkúrát bármennyi ideig lehet csinálni, de 5-7 napnál tovább szerintem nem érdemes. 1 napos kúra után simán, fokozatok nélkül vissza lehet térni a rendes étkezésre, több napos kúra után a visszatérés fokozatosságot igényel: először csak párolt zöldségeket lehet enni, rizzsel, krumplival..... csak aztán jöhetnek a nyers, illetve nehezebb ételek. Nem érdemes belerondítani holmi nassolnivalóval a kúrába, könnyen görcsöket, hányást okozhat. 
-A kúrát este szoktuk befejezni.
-Lehetnek úgymond "gyógyválságok", pár óráig tartó rosszullétek a kúra alatt, ezek a felszabaduló méreganyagok véráramba kerülése miatt fordulnak elő. Ilyenkor egy kevés citromlé, diótej segíthet. Vagy a folyamatosabb vércukorszint miatt érdemes jobban elosztani a gyümölcslevek fogyasztását. Ilyen rosszullétek lehetnek pszichés okokból is: nehéz elhinni, hogy a levektől nem fogunk éhen halni. Amikor jönnek ezek a rosszullétek, nem szabad abbahagyni a kúrát, el fognak múlni. Le lehet győzni őket. Érdemes a kitűzött célt teljesíteni. Ez lelkileg is sokat jelent. 

Itt a nagyböjt. A böjtölés ideje. 
Hajrá egy kis levezésre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése