Keresés ebben a blogban

2010. október 18., hétfő

szegények krumplija

Gyerekkoromban a szomszéd bácsink nagyon sokat mesélt a második világháború utáni világról. Egy zsidó bácsi volt, szovjet fogságban töltött 7 évet, majd Szibériából gyalog jött haza Magyarországra. Egy évig tartott a hazaút. Mindig megjegyezte, a csicsóka mentette meg az életét. Mert akkoriban nem vetettek, csak a maguktól termő, igénytelen növények termettek. Így a csicsóka is.
A csicsóka nagyon hasznos: ehetik a cukorbetegek, a bélflóra hasznos baktériumainak nagyon jó táptalajt ad a fejlődéshez, serkenti az immunrendszer működését, segíti a kálcium felszívódását, csökkenti a vérzsírok mennyiségét.
Ennek ellenére nem egy közkedvelt növény nálunk, nehéz emésztési szempontból, nagyon macerás elkészíteni- gyakorlatilag a fele elvész az elkészítés során, sokáig kell főzni....
De ha meglátom a piacon, mindig elcsábulok. És próbálkozok: hétvégén zöldséglevesbe tettem, kis mennyiségben- nagyon jó aromája lett tőle, ma pedig egy "mindent bele zöldségfőzelékbe" raktam krumpli helyett. Így- kis mennyiségben- egész bejövős volt a családnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése