Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 9., csütörtök

a hosszú élet titka

A National Geographic 2005. novemberi számában foglalkozott ezzel a kérdéssel. Mi a hosszú élet titka? A kutatók olyan embercsoportokat kerestek fel, ahol kiugróan magas a száz éven felüliek száma.
Nagyon büszke vagyok erre a cikkre, mivel a szardíniai szárdok és az okinawaiak mellett a hetednapi adventistákat vizsgálták. 
 Az Egyesült Államokban 1976 és 1988 között 34 ezer kaliforniai adventistát vizsgáltak meg annak kiderítésére, életmódjuk befolyásolja-e várható élettartalmukat.
Az eredmény: "a hetednapi adventisták általában 4-10 évvel tovább élnek. Az egyház tagjai számára tiltja a dohányzást, az alkoholtartalmú italok fogyasztását, a tisztátalan ételek fogyasztását: mint pl. disznóhús, belsőségek, ellenzi a koffeintartalmú italokat, az izgató fűszereket. A szombatot az adventisták gyülekezetük tagjai körében ülik meg, élvezik a nyugalom idejét, melynek révén enyhülnek lelki feszültségeik.Bebizonyosodott, hogy étrendjük csökkentette a rák bizonyos fajtáinak kockázatát, a szívbetegség kialakulásának veszélyét."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése