Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 7., kedd

csalánfőzelék

Kíváncsi volnék, ezen főcím után kit nem ráz ki a hideg. A csalán nem szokott épp pozitív gondolatokat ébreszteni az emberekben. 
Pedig egy rendkívül hasznos növény. A második világháború koncentrációs táborának lakói többek között ennek köszönhették az egészségüket. Nagyon magas a vastartalma!
Először is néhány alaptétel a feldolgozással kapcsolatban. A csalán 3 legfelső hajtása nem csíp. Ezt nyersen leturmixolva kefírhez szoktuk enni. 
A csalán leveleit hasznosítom, ollóval és kesztyűs kézzel bánok vele. Csak tiszta helyről származó növényt használok fel: tanyait vagy kertit. 

hozzávalók:
kb 30 db csalánlevél
olaj
3 gerezd fokhagyma
liszt
víz
1 pohár tejföl

A csalánleveleket megmosom. Olajat forrósítok fel, egyszerre teszem bele az összezúzott fokhagymát, lisztet, világos rántást készítek. Kevés vízzel felengedem, majd beleteszem a csalánleveleket. Addig dinsztelem, míg összeesnek a levelek, majd felengedem vízzel, 4-5 percig főzöm. Közben elkészítem a lisztes tejfölös habarást, hozzáadom a főzelékhez. Felforralom. A végén összeturmixolom a leveleket.
Én ma sárgarépás-tökös fasírttal tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése