Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 26., vasárnap

az átállásról

Alapvetően kétféle étrendünk van. A nyári és a téli. A nyári étrendünk az eperszezonnal kezdődik, és a szőlőszezonnal ér véget. Szeptember végén, októberben állunk át a télire. 
A nyári étrend 2 gyümölcsös és egy zöldséges étkezésből áll. Nyáron nem eszünk húst, joghurtokat, olajos magvakat, és semmi olyan zöldséget, ami télen is fellelhető: azaz karalábét, kelbimbót, karfiolt, céklát, sárgarépát, zellert, retket. Ilyenkor ugyanis a szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel igyekszünk feltöltődni. Tökféléket, paradicsomot, paprikát, uborkát eszünk: és sok-sok gyümölcsöt. A cseresznyeszezonnal kezdődik a léböjtkúrázás, amit mióta gyerekeink vannak, sajnos nem csinálunk, de régen ugyanúgy hozzátartozott a nyárhoz, mint a lecsó. 
A téli étrendről: sok-sok gabona- kásakupacban, alig gyümölcs: unalomig alma, aztán banán, néha ananász, sok hagyományos étel, ami nem egészséges,de legalább finom, zöldségfasírt hegyek, rakottasok, fokhagymaevészet, olajos magvak, hús.
Kezdünk átállni a téli étrendre. Utálom. Vegetáriánusként szó szerint csak túlélni lehet a telet. Olyan a tél vegetáriánusként, mint a visszatartott lélegzetvétel. 
Az okát tudom, de a hasznát nem, miért kell az embernek friss gyümölcsök nélkül töltenie fél évet. Tényleg erre van szükségünk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése